Közhasznúsági jelentések
 
Keresés KEM Reg. Vállalkozásfejlesztési Alapítvány
Alapszintű tanácsadás

 

ALAPSZINTŰ TANÁCSADÁS NYÚJTÁSA KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK RÉSZÉRE


A Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) és az annak részét képezõ Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) célkitûzéseivel összhangban kiemelt kormányzati feladat a vállalkozások versenyképességének növelése.

A hazai kis- és középvállalkozások versenyképességének megőrzése és fejlesztése, valamint az egységes európai piac lehetőségeinek minél nagyobb hatékonyságú kihasználásának érdekében elengedhetetlen a hazai vállalkozások sikeres üzletviteléhez, gazdálkodásához szükséges információkhoz való hozzájutás elősegítése.

A GVOP 2.2.1. Alapszintû tanácsadás központi program célja, hogy a kis- és középvállalkozások minél szélesebb csoportja jusson hozzá a napi működésükhöz szükséges általános alapinformációkhoz olyan módon, hogy az információhoz, ismerethez való hozzájutás ne rójon rájuk jelentős pénzügyi terheket.

A program keretében az EU csatlakozással megváltozott gazdasági-üzleti környezetben való sikeres működéshez és helytálláshoz nélkülözhetetlen alapinformációk nyújtását a vállalkozásindítástól a stratégiaalkotásig terjedő széles skálán a Helyi Vállalkozói Központok (a továbbiakban HVK-k) biztosítják, a területi egyenlőség és országos elérhetőség elve alapján. Komárom-Esztergom megyében ezt a tevékenységet a Komárom-Esztergom Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány látja el.


Az alapszintű tanácsadás színvonalát és valós szükségleteire alapozott tartalmát a
Komárom-Esztergom Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szakképzett és regisztrált tanácsadókkal, egységes tanácsadási módszertannal, szektorsemleges megközelítéssel és a tanácsadásban részesült ügyfelek elégedettségének mérésével biztosítja.

A program közvetlen előzményét a 2002. december 18-án a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (a továbbiakban GKM), a Magyar Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Társaság (a továbbiakban MVf Kht) és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Hálózat Konzorcium tagjaként a Komárom-Esztergom Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, mint csatlakozó szervezet között létrejött együttműködési megállapodás jelentette. A program 2006. december 31-el befejeződött. Az Alapítvány támogatást már nem kap, de ezt a tanácsadási formát továbbra is biztosítja az érdeklődőknek.

A programban szereplő alapszintű tanácsadási tevékenység megvalósításával mind a kezdő, mind pedig a már működő vállalkozások sikeres piaci szerepléséhez szükséges alapvető és elmélyültebb információ, ismeret, adat és tudás szélesebb körűvé válásával javulnak a vállalkozások piaci helytállási és fejlődési esélyei.

A program elsődleges, közvetlen célja a vállalkozások alapvető működéshez, valamint a továbblépéshez szükséges szakma specifikus információk és ismeretek KKV-k közötti elterjesztése, illetve az üzletmenet hatékony megszervezéséhez szükséges tudás szélesebb körűvé tétele.

A program másodlagos, közvetett célja a már működő kis- és középvállalkozások versenyképességének, hatékonyságának növelése, kezdő vállalkozásoknál pedig a túlélési, illetve növekedési esélyek javítása.

A tanácsadás területei
 1. Alapinformációk nyújtása vállalkozások részére
 2. Vállalkozásindítással kapcsolatos üzleti, pénzügyi, jogi, számviteli alapinformációk nyújtása
 3. Pályázati tanácsadás
 4. Tájékoztatás az elérhető oktatási és továbbképzési lehetőségekről
 5. Információ nyújtása az európai uniós csatlakozás gazdasági vonatkozásai, európai vállalkozásfejlesztési lehetőségek témájában
 6. Információ nyújtása a vállalkozás számára elérhető hazai és európai uniós pályázati lehetőségekről
 7. Működő vállalkozás helyzetének áttekintése és az ehhez kapcsolódó fejlesztési (pl. hitelkonstrukciók) jellegű tanácsadási tevékenység
 8. Környezeti követelményekről való tájékoztatás nyújtása
 9. A vállalkozások fejlődése érdekében belföldi, valamint európai uniós pénzügyi forráslehetőségek, támogatási konstrukciók feltérképezése, gyűjtése, feldolgozása és terjesztése a kis- és középvállalkozások körében (forráskombináció tervezés a finanszírozáshoz)
 10. Piac és versenyhelyzet elemzése
 11. Pályázati ötletek felkutatása, támogatható reális és életképes ötletek projektté formálása, projektgenerálási és tervezési tevékenység
 12. Megváltozott környezet szerinti piac- és versenyhelyzet elemzése
 13. Projektgenerálás és tervezés
 14. Stratégiai vállalkozásvezetés és marketing koncepció kidolgozása

További információ: Az Alapítvány központjában: 06 34 311 662 vagy irodáinkban.